سكته مغزي چيست

۳۰ بازديد

اگر نمي‌دانيد سكته مغزي چيست، ناراحت نباشيد، شما تنها نيستيد. بيش‌تر مردم چيزهاي زيادي راجع به سكتۀ مغزي نمي‌دانند. با اين حال، به احتمال قوي دوست، عضوي از خانواده يا آشنايي در اطراف خود داريد كه سكتۀ مغزي را تجربه كند. بنابراين، ممكن است بخواهيد بدانيد كه چه اتفاقي براي آن‌ها مي‌افتد و اين‌كه واقعاً سكتۀ مغزي چيست؟ سكتۀ مغزي يك آسيب در منطقه‌اي از مغز است. آسيب مغزي وقتي رخ مي‌دهد كه جريان خون در اثر يك لختۀ خوني يا خونريزي در مغز، دچار اختلال مي‌شود.

۱- علايم سكته مغزي

علائم سكتۀ مغزي بسيار است. دليل اين‌كه يك سكتۀ مغزي علائم متعددي را در بر دارد اين است كه مغز كاركردهاي بسيار زيادي از بدن‌مان را كنترل مي‌كند. از آنجائي كه سكتۀ مغزي مي‌تواند هر بخشي از مغزمان را تحت تأثير قرار دهد، پس در هر كدام از قسمت‌هاي مغز كه كاركرد نرمال دارد، مشكل ايجاد مي‌كند. يك سكتۀ مغزي مي‌تواند تركيبي از مشكلات زير را سبب شود: از دست دادن بينايي، تاري ديد، تكلم بريده، صورت كج‌شده، باز و يا بسته نشدن پلك، ضعف بازوان يا پاها، كرختي يا سوزش، سردردهاي متعدد، سرگيجۀ شديد، عدم تعادل، گيجي و سردرگمي و سنكوپ.

۲- افراد در معرض خطر سكته مغزي

سكتۀ مغزي معمولاً افراد بالاي ۶۵ سال را مبتلا مي‌سازد اما مي‌تواند در سنين كم‌تر نيز رخ دهد. اين عارضه مي‌تواند براي بزرگسالان، زنان باردار، نوجوانان، كودكان و حتي نوزدان رخ دهد.

۳- زندگي پس از سكتۀ مغزي چگونه خواهد بود؟

اين موضوع بستگي به بزرگ يا كوچك بودن سكته دارد. يك سكتۀ مغزي بسته به بخشي از مغز كه درگير شده است، مي‌تواند بسيار متفاوت باشد. بنابراين، شخصي كه از سكتۀ مغزي جان به در برده ممكن مي‌تواند با توجه به بزرگي و بخشي از مغز كه درگير شده، مشكلي كم و يا زياد در كاركردهاي زندگي روزانه داشته باشد. معلوليت‌هاي مختلفي پس از سكتۀ مغزي به‌وجود مي‌آيند كه عبارت‌اند از: از دست دادن بينايي، مشكلات بلغ، از دست دادن كنترل مثانه (بي‌اختياري ادرار)، مشكل در رانندگي، تشنج و سردردهاي متعدد.

منبع:

http://www.irantahgig.ir/?p=46897

انواع خواب و مراحل خواب طبيعي

۳۵ بازديد

عملكرد خواب هزاران سال است كه دانشمندان را بهت زده كرده است، اما پژوهش‌هاي مدرن سرنخ‌هاي جديدي راجع به اثر خواب بر ذهن و بدن ارائه مي‌دهند. خواب وظيفۀ انرژي دهي مجدد به سلول‌ها، دفع مواد زائد مغز و پشتيباني از يادگيري و حافظه را بر عهده دارد. همچنين نقشي حياتي در تنظيم خُلق، اشتها و ميل انسان ايفا مي‌كند. خواب بخش جدايي‌ناپذير زندگي‌مان بوده و همان‌طور كه محققان مي‌گويند، به‌طرزي باور نكردني پيچيده است. در اينجا با انواع خواب و مراحل خواب طبيعي آشنا خواهيم شد.

بيشتر بخوانيد: دانلود پرسشنامه كيفيت خواب پيتزبورگ (PSQI)

انواع خواب و مراحل خواب طبيعي

دكتر جان پيور، مدير آزمايشگاه نوروبيولوژي در دانشگاه تورنتو و دكتر برايان جي موري، مدير آزمايشگاه خواب در مركز علوم بروك بهداشتي ساني انواع خواب و مراحل آن را به شرح زير توضيح مي‌دهند:

مغز دو نوع متمايز از خواب را توليد مي‌كند: خواب بدون حركات سريع چشم كه به اختصار NREM كه به‌عنوان خواب عميق شناخته مي‌شود و خواب حركات سريع چشم كه REM خوانده مي‎‌شود و به خواب رؤيا نيز معروف است.

بخش اعظم خواب ما را نوع NREM تشكيل مي‌دهد كه با امواج بزرگ آهسته، عضلات آرام، تنفس آهسته و عميق مشخص مي‌شود و مي‌تواند به مغز و بدن پس از يك روز طولاني نيروي تازه مي‌بخشد. اين خواب خود شامل چهار مرحله است و در هر مرحله خواب عميق‌تر مي‌شود.

پس از خواب NREM يا همان خواب بدون حركات سريع چشم، خواب REM يا همان خواب با حركات سريع چشم (خواب رؤيا) شروع مي‌شود. اين حالت عجيب و غريب است: مغز كسي كه خوابيده بسيار فعال است در حالي‌كه عضلات بدن فلج مي‌شوند و ريتم تنفس و ضربان قلب نامنظم مي‌شود. اينكه هدف خواب REM چيست همچنان يك راز در علم بيولوژي است، علي‌رغم اين‌كه فهم و درك ما از بيوشيمي و بيولوژي اعصاب مربوط به اين پديده در حال افزايش است. ما مي‌دانيم كه گروه كوچكي از سلول‌ها در ساقۀ مغز خواب REM را كنترل مي‌كنند. وقتي اين سلول‌ها صدمه مي‌بينند يا بيمار مي‌شوند، افراد نمي‌توانند فلج عضلاني مربوط به خواب REM را تجربه كنند كه مي‌تواند به اختلال رفتاري خواب REM منجر شود (يك بيماري جدي كه مبتلايان رؤيايشان را به‌صورت خشونت‌آميزي بروز مي‌دهند).

منبع:

http://www.irantahgig.ir/?p=47200

نكات جالب و خواندني راجع به فيلم رستگاري در شاوشنك

۳۲ بازديد

فيلم رستگاري در شاوشنك يكي از برترين فيلم‌ها تاريخ سينما به شمار مي‌رود و در سال‌هاي اخير همواره جزو ده فيلم برتر قرار گرفته است. اين فيل نامزد دريافت چندين جايزه اسكار شد و در نهايت ۶ جايزه اسكار را به دست آورد. در زير به برخي جنبه‌هاي جالب درباره فيلم رستگاري در شاوشنك اشاره شده است.

رستگاري در شاوشنك

نكات جالب و خواندني راجع به فيلم رستگاري در شاوشنك

۱- رستگاري در شاوشنك بر اساس رمان استفان كينگ ساخته شد كه در سال ۱۹۸۲ درمجموعه داستان‌هاي كوتاه تحت عنوان”فصل‌هاي مختلف” به چاپ رسيد. دو داستان ديگر از اين مجموعه نيز به فيلم تبديل شد، فيلم “كنارم بمان” در سال ۱۹۸۶ و “دانش آموز زيرك” در سال ۱۹۹۸.

۲- رمان رستگاري در شاوشنك با داستان كوتاه ۹ صفحه اي تولستوي تحت عنوان “خداوند حقيقت را مي‌داند اما منتظر مي‌ماند” نقاط مشتركي دارد چرا كه هردو راجع به كساني است كه بي‌گناه به زندان افتاده‌اند.

۳- هزينه حق ساخت فيلم بر اساس رمان كينگ تنها ۱ ميليون بود.

۴- نوشته شدن فيلمنامه رستگاري در شاوشنك تنها در ۸ هفته صورت گرفت.

۵- ايالت اوهايو به عنوان محل فيلمبرداري زندان انتخاب شد. بعد از پايان فيلمبرداري تمامي ساختمان‌ها به جز سلول و ساختمان اداري زندان كه به دلايل تاريخي دست نخورده باقي ماندند، منهدم شدند.

رستگاري در شاوشنك

۶- مورگان فريمن براي ۹ ساعت و بدون وقفه بازي پرتاب توپ بيسبال را انجام داد. فيلمبرداري صحنه نزديك شدن اندي به رد كه در حال پرتاب توپ بيسبال است ۹ ساعت به طول انجاميد. فريمن نيز بدون هيچ شكايتي براي ۹ ساعت تمام اين بازي را انجام داد اما روز بعد مجبور شد با بند پيچيده شده روي دست و كتفش در محل فيلمبرداري حاضر شود.

۷- فيلم “دزدان” مارتين اسكورسيزي بر سبك ساخت رستگاري در شاوشنك تاثير بسياري گذاشت. به گفته دارابونت كارگردان فيلم منبع اصلي الهام وي فيلم دزدان مارتين اسكوسيزي و تكنيك‌هاي ضبط صدا و مونتاژ در اين فيلم بوده است.

۸- قبل از شروع فيلمبرداري، فريمن تمامي ديالوگ‌هاي خود را ضبط كرده بود. در ابتدا تمام ديالوگ‌هاي فريمن قبل از فيلمبرداري ضبط شده بود اما هماهنگ سازي صداي ضبط شده كار آساني نبود. دارابونت در زمان فيلمبرداري صداي ضبط شده را اجرا مي‌كرد اما به خاطر كيفيت پايين نوار، فريمن مجبور شد بعد از فيلمبرداري بار ديگر تمامي ديالوگ‌ها را ضبط كند.

۹- صحنه طنز پنهان كردن چكش اندي در كتاب مقدس درست بعد از اولين صفحه داستان، ايده مسئول تداركات لوازم فيلمبرداري بود.

منبع:

http://www.irantahgig.ir/?p=48901